Thursday, April 3, 2014

lama menyepi....

Assalamualaikum, dah lama saya menyepi dari mengemaskini blog ini. InsyaAllah, entri selepas ini akan dimasukkan seperti biasa setelah semua masalah telah selesai. InshaAllah....

Tuesday, December 31, 2013

Anak Ayoh gie...

 
 
Assalamualaikum, anak ayoh gie yang masih tak siap ekor... 3 minggu lepas kurang sihat, tapi sekarang Alhamdulillah, dah mulai ceria balik.... yang ni rasanya akan jadi pembaka reban, pelapis pada ayoh gie....dalam pemerhatian saya,kebanyakan anak ayoh gie yang keluar kalo yang jantan ianya akan lempar sayap n balung plastik.
  

Sunday, November 24, 2013

Koleksi Terbaru Reban dari Bloodline Pure Wan Sabri

remaja ke muda dah hampir siap, mulai datang perangai serta mengibas.... tak lock lagi sepenuhnya.... kena sabar 2-3 minggu lagi la jawapnya....

 ekor masih anak b belum tumbuh ekor remaja, namun suka mengibas dan angkat dada, belum lock sepenuhnya jugak.
anak b siap, bolehla buat layan petang2 selepas balik kerja...

 
yang ini sedang pikir naik ke tidak kakinya, huhuhu... biasanya kalo bloodline belah ni, kaki atau pahanya akan naik waktu remaja atau muda.....
 
 
 
         Assalamualaikum, antara koleksi terbaru dari reban saya, keempat - empat ekor saya ambil dari reban wan sabri... untuk makluman saya mulai menggunakan baka WS dah hampir beberapa tahun yang lalu, jadi kebanyakan anak2 serama yang saya perolehi melalui bloodline ini saya mix kembali dengan 2-3 bloodline yang masih ada direban,... kebanyakan hasil reban memang kebanyakannya ada baka 4 bloodline ni....
        Dari keempat ekor ni, ada yang menunggu masa untuk lock.... ada sahabat bertanya kepada saya  jual ke tak anak-anak serama? di sini saya ingin bagitahu anak2 A atau anak b memang saya tak jual... mungkin anak2 tersebut akan dibuka harga bila masuk remaja....sama juga macam diatas,, mungkin 3 ekor anak c dan b saya akan buka harga bila masuk remaja kelak... InsyaAllah.....

Thursday, November 7, 2013

suko suko............

Assalamualaikum, sambil menunggu waktu isyak..... tiada info untuk dicoretkan... sekadar mengemaskini produk yg ada di reban.... dalam proses breeding yang dimulakan dlm  masa beberapa tahun dahulu, saya menggunapakai 4 bloodline utama iaitu BL wan sabri, hj iskandar, awe sulong dan awe panglimo... sekarang ni hampir kesemua anak2 yang ada direban ni adalah dari campuran 4 bloodline utama tersebut.....


                                                          ( gambar sekadar hiasan)

         Dalam proses breeding ni, ianya betul2 menguji kesabaran, kerana tempoh masa yg lama perlu diambil bagi mendapatkan kesesuaian dlm breeding serta hasil yg memuaskan... sesetengah breeder yg baru beranggapan dengan membeli bapak selam juara berkali2 dan induk selam johan di bon bakal memberikan jaminan bahawa anak2 dari kedua ibu bapa tersebut pasti selam.... mengikut penelitian saya, ( kaedah yang saya guna, lain org lain kaedahnya) gabungan antara keduanya tidak semestinya terjadi sedemikian, namun peratus untuk mendapatkan anak2 selam adalah agak tinggi.....

 
 

         Kebanyakan dari kita mungkin sudah tahu bahawa gen serama adalah berbeza dan agak sukar distabilkan genetiknya... tidak seperti gen merpati selam, induk n jantan selam, anak2 yang keluar ikut juga selam seperti induk n bapaknya.... oleh yg demikian, diharap para breeder yg agak baru, boleh menilai dulu n membuat kajian sendiri mengenai kaedah untuk breed.... terima kasih...... lain kali saya coretkan lg.. Assalamualaikum......

                                
 

 
 




Wednesday, October 16, 2013

Carbonate 8

assalamualaikum, gambar ni adalah gambar terbaru anak a didalam posting yang terdahulu... anak kepada dark knight dan ibunya dari darah mix yg ada direban ni.... dah mulai remaja, baru nak galak....