Tuesday, December 31, 2013

Anak Ayoh gie...

 
 
Assalamualaikum, anak ayoh gie yang masih tak siap ekor... 3 minggu lepas kurang sihat, tapi sekarang Alhamdulillah, dah mulai ceria balik.... yang ni rasanya akan jadi pembaka reban, pelapis pada ayoh gie....dalam pemerhatian saya,kebanyakan anak ayoh gie yang keluar kalo yang jantan ianya akan lempar sayap n balung plastik.
  

Sunday, November 24, 2013

Koleksi Terbaru Reban dari Bloodline Pure Wan Sabri

remaja ke muda dah hampir siap, mulai datang perangai serta mengibas.... tak lock lagi sepenuhnya.... kena sabar 2-3 minggu lagi la jawapnya....

 ekor masih anak b belum tumbuh ekor remaja, namun suka mengibas dan angkat dada, belum lock sepenuhnya jugak.
anak b siap, bolehla buat layan petang2 selepas balik kerja...

 
yang ini sedang pikir naik ke tidak kakinya, huhuhu... biasanya kalo bloodline belah ni, kaki atau pahanya akan naik waktu remaja atau muda.....
 
 
 
         Assalamualaikum, antara koleksi terbaru dari reban saya, keempat - empat ekor saya ambil dari reban wan sabri... untuk makluman saya mulai menggunakan baka WS dah hampir beberapa tahun yang lalu, jadi kebanyakan anak2 serama yang saya perolehi melalui bloodline ini saya mix kembali dengan 2-3 bloodline yang masih ada direban,... kebanyakan hasil reban memang kebanyakannya ada baka 4 bloodline ni....
        Dari keempat ekor ni, ada yang menunggu masa untuk lock.... ada sahabat bertanya kepada saya  jual ke tak anak-anak serama? di sini saya ingin bagitahu anak2 A atau anak b memang saya tak jual... mungkin anak2 tersebut akan dibuka harga bila masuk remaja....sama juga macam diatas,, mungkin 3 ekor anak c dan b saya akan buka harga bila masuk remaja kelak... InsyaAllah.....

Thursday, November 7, 2013

suko suko............

Assalamualaikum, sambil menunggu waktu isyak..... tiada info untuk dicoretkan... sekadar mengemaskini produk yg ada di reban.... dalam proses breeding yang dimulakan dlm  masa beberapa tahun dahulu, saya menggunapakai 4 bloodline utama iaitu BL wan sabri, hj iskandar, awe sulong dan awe panglimo... sekarang ni hampir kesemua anak2 yang ada direban ni adalah dari campuran 4 bloodline utama tersebut.....


                                                          ( gambar sekadar hiasan)

         Dalam proses breeding ni, ianya betul2 menguji kesabaran, kerana tempoh masa yg lama perlu diambil bagi mendapatkan kesesuaian dlm breeding serta hasil yg memuaskan... sesetengah breeder yg baru beranggapan dengan membeli bapak selam juara berkali2 dan induk selam johan di bon bakal memberikan jaminan bahawa anak2 dari kedua ibu bapa tersebut pasti selam.... mengikut penelitian saya, ( kaedah yang saya guna, lain org lain kaedahnya) gabungan antara keduanya tidak semestinya terjadi sedemikian, namun peratus untuk mendapatkan anak2 selam adalah agak tinggi.....

 
 

         Kebanyakan dari kita mungkin sudah tahu bahawa gen serama adalah berbeza dan agak sukar distabilkan genetiknya... tidak seperti gen merpati selam, induk n jantan selam, anak2 yang keluar ikut juga selam seperti induk n bapaknya.... oleh yg demikian, diharap para breeder yg agak baru, boleh menilai dulu n membuat kajian sendiri mengenai kaedah untuk breed.... terima kasih...... lain kali saya coretkan lg.. Assalamualaikum......

                                
 

 
 




Wednesday, October 16, 2013

Carbonate 8

assalamualaikum, gambar ni adalah gambar terbaru anak a didalam posting yang terdahulu... anak kepada dark knight dan ibunya dari darah mix yg ada direban ni.... dah mulai remaja, baru nak galak....


 

Thursday, August 29, 2013

The Golden Kompas

 
 
 
 
 
 
 
Assalamualaikum, kesinambungan dari anak2 serama dari bloodline awe panglimo, wan sabri, hj iskandar, awe sulong.... bloodline yang dah bercampur gaul ikut pemahaman saya... ayam2 yang masih ada dah tak banyak... bela pon dah tak banyak macam dulu, bapak pembaka sekarang hanya tinggal berbelas ekor je... tu pun saya nak kurangkan lg pembaka, kalo boleh nak breed pembaka dalam 10 ekor je... yang betina dlam simpanan masih ade lagi 50-60 ekor... cukup la tu kot...

 
oklah, nak coret panjang2 pon tangan kanan x berapa nak elok lg... ni pon menaip dengan tangan kiri... huhuhu... Assalamualaikum...

Monday, August 5, 2013

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Assalamualaikum, di kesempatan ini saya ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf seandainya terdapat kesilapan kata, tersalah budi bahasa, terlanjur dalam perbuatan secara langsung dan tidak langsung..... hari baik n bulan baik saya ingin mengucapkan selamat hari raya Aidilfitri kepada semua rakan yang beragama islam........
 







Wednesday, July 17, 2013

Santai di bulan puasa

Assalamualaikum, salam ramadhan... jarang2 sangat saya kemaskini blog.... minat berserama masih ada, cuma banyak ayam-ayam dah terjual... anak hingga bapak /induk pembaka kalo member2 berkenan saya jual la serba sedikit... untuk tahun ni, betul2 saya dah kurangkan serama di rumah... tak sempat nak jaga banyak.... ayam2 yang dah nampak potongan dari kecik dah diambil awal oleh teman-teman rapat... hmmm... ade member yang datang ambil, pastu dia jual pada pembeli lain, jadi saya pon tak tahu lokasi mana ayam2 dari reban saya telah berada.......  oklah, setakat ini dulu coretan, InshaAllah lain kali saya coretkan lagi...

 bapak kepada golden horses sedang bersantai dengan isteri2nya sejumlah 4 ekor... 2 ekor induk dari baka hj iskandar, seekor dari induk merah wan, seekor induk dari baka awe panglimo....
yang atas ni adalah adik beradik seibu sebapak golden horses ewan.... dah pon dibooked awal... semua betina.... yang batch lain adik beradik sebelah bapak golden horses + induk hj iskandar ade 2 ekor... keduanya adalah jantan...

Friday, July 5, 2013

Nak clear sikit (SOLD OUT)

assalamualaikum, antara induk dara yang baru di keluar dari sarang.... kebanyakannya tak pernah diletak atas meja.... hmmmmmm..... masih lagi sibuk, ingatkan lepas PRU semuanya ok, rupanya tidak..... saya masih lagi sibuk dengan kerja hakiki... takpela dah namanya kerja... ayam2 masih dibiak, cuma seperti saya nyatakan sebelum ini, rasanya dah tak turun ke  bon.....huhuhuhu.... oh ya, kita tengok je la koleksi yang ada...... pernah orang tanya, saya jual ke tak? kalo datang sendiri kerumah ni, inshaAllah akan ada yg bertukar geran,... cuma kalo boleh datang lihat dulu ye... nak reserved2 takut banyak benda lak yg jadi...



 
3 keping gambar diatas 2 beradik, anak kepada dark knight + merah wan... tinggiu bercutting.....
 
 
 

 
2ekor ayam mix alfa + panglimo+ wan.... betina keduanya.... tinggi bercutting.....

Saturday, June 22, 2013

The Golden Ultegra

 

 
Assalamualaikum, baru diasing dari ibunya 2 hari lepas... dah mulai galak... tapi saya letak dengan anak A tino yang lain agar ia tidak tarik terlalu banyak.... gabungan 3 darah yang ada, ara, alfa, wan.... nak citer salasilah baka mmg byk plak nak kna bgtahu... huhu...bapak kuning, mak kaler ara gelap berceloreng....


Sunday, June 9, 2013

anak komodo pengganti anok ular

Assalamualaikum, remaja ini di beri nama anak komodo, pengganti kepada anak ular dulu... pattern n cutting adalah lebih kurang anak ular dulu... dah pon sold out to kl.....

Monday, June 3, 2013

Legasi Alfa + wan..... (SOLD OUT)

 
 Assalamualaikum, Alhamdulillah, makin selam plak anak betina alfa ni...  tinggal sekor, sebab adik beradiknya yang lain dah lama berada didalam tanah..... cutting dulu lebih kurang cutting burung, bolehla buat penyeri reban.... bawak umah tolib semalam, kemungkinan besar bulih bertelor sebab tubuh panjang n tengkok panjang, bila selam baru rapat habis.... kat umah ni pon sekarang ni banyak nak letgo ayam, kalo boleh nak jual dalam separuh, nak tukar geran anak2 kecik pon boleh... tapi saya x jamin ayam akan  jadi ape bila besar nanti... huhuhu...

oh ya, anak2 semak sebapak generasi ke-2 adik beradik betul golden horses ewan ST baru menetas 7 ekor semalam.. Alhamdulillah,... harap2 keluar lagi yg sedap mata memandang, kali ini, saya simpan la pulak ye, untuk tapisan seterusnya..... huhuhu

Sunday, May 26, 2013

Tahniah Ewan ST ( Golden Horses)

Assalamualaikum, tahniah saya ucapkan kepada ewan ST kerana Ayam milik beliau iaitu golden horses telah mendapat johan  muda di bon Kedah baru-baru ini walaupun terdapat sedikit kontroversi sewaktu acara BOTB yg berlangsung. Semalam di bon kota bharu, ayamnya masih mendapat top 3 iaitu naib johan, hanya kalah di ekor dan tubuh dengan johan semalam. Sedikit saya paparkan 2-3 keping gambar yang saya pinjam dari lensa abang rosli (SAJ) dan Ewan ST buat tatapan semua.....

 
 Gambar waktu bon Kedah......
 
 

Gambar di rumah pemiliknya Ewan ST

Saturday, May 25, 2013

induk anak pada inderanata dulu SOLD OUT)

Assalamualaikum,......waktu kecil saya pon tak pasti boleh bertelor ayam ni ke tak, sebab nampak potongan badannya yang singkat... waktu remaja saya bawak ke rumah tolib sri bidong dan mohon pendapat beliau dengan kedudukan ayam ini,dia bagitahu ayam boleh bertelor normal kerna iya mempunyai pinggang yang besar... saya pon tak seberapa yakin sebenarnya. Alhamdulillah selepas hampir  7 bulan, umur ayam ni, ia telah bertelor normal pada hari ini....


topeng hitam reserved to kedah....(SOLD OUT)

 Assalamualaikum, buat tatapan rakan serama di Kedah,,, masih ada tarik, memang kuat naik induk... ayam mungkin b,,, sebab saya tak jaga makan dia, mmg sesuai d jdikan pembaka....

Monday, May 13, 2013

Formula oh formula.......


      Assalamualaikum, saje letak induk ngn pembaka yg tidak sepertinya, macam ayam yang biasa dilihat petshop jer dek kerana bentuk tubuh yg teramatlah lain dari serama.... yg bapak ni macam dah jd ayam kapan, besar jugakla kerna ayam B... tapi kebanyakan ayam pembaka reban saya macam ni je la... banyak yang ayam B... kuat panjat induk n produktiviti pengeluaran anak2 serama yang ramai serta kuat antibodinya....
      Bapak ni sebenarnya merupakan pewaris terakhir yang jantan dari legasi awe panglimo, yang betina yang induk anak pure awe panglimo masih ada lagi dalam 6 ekor... semuanya sekadar dibuat pembaka... anak2 yang kluar dari induk2 ini banyak yang berwarna kuning dan merah.
    
 
Anak bapak n induk di atas.. Pemiliknya Ewan ST. dah berpindah pada waktu anak B. (Foto ehsan dari Ewan ST).
 
 
 
Adik beradik setelor dengan jantan remaja di  atas... 1 jantan 3 betina... yg betina semuanya dah sold out ke kedah... Alhamdulillah.
 
 
        coretan diatas hanyalah sebahagian dari cara yang saya gunakan, bapak B induk berlunjur.... lain breeder lain caranya... bagi saya yang penting, susur galur sesuatu bloodline amat perlu dalam proses pembiakan. kedua, kepentingan dalam mengenalpasti ciri2 yg diperlukan seperti contoh, warna kuning, ara atau warna yang lain serta perangai di meja.... sebenarnya banyak lagi kaedah yang boleh diguna, tapi rasanya cukup saya tuliskan untuk kali ini...hehehe,,, saya pon sedang belajar, kalo salah tolong perbetul... kalo nak bersembang atau berborak2 bolihla hantar msg dekat saya.. kalo saya tak sibuk saya akan jawap balik... tapi kalo telefon, takut saya tak berjawap... huhuhu... Apapun yang terakhir sekali, kita jangan lupa, setiap sesuatu itu adalah semuanya dari Allah jua... kita berusaha, rezeki dapat ayam cantik sertas selam semuanya adalah ketentuan dari-Nya.... Assalamualaikum..

serama dara yang ada

 
induk dara yang baru bawak keluar semalam...
induk dara yg dah direserved dari alor setar...

Saturday, May 11, 2013

Serama Bahar Anak B - Awe Mulut Meroh

Assalamualaikum, akhirnya tamat sudah PRU... hmmmm,,, 2 bulan yang amat memenatkan... baru sempat membuat sedikit coretan... Alhamdulillah... dalam tempoh 2-3 bulan ni ayam di rumah tidak dijaga dengan baik... hanya sekadar beri makan, ayam sakit tidak diberi ubat akibatnya berbelas ekor jugak ayam mati... takpela takde rezeki... saya redho....
      Sekarang ni dah boleh tumpu pada serama balik, tapi sebagai breeder jer la... nak jadi player mungkin saya hanya ke Kenyir & game sekitar Terengganu... luar dari itu, rasanya dah tidak pergi kot...huhuhu...
       Ayam2 dirumah ni byk yg dah dijual... terima kasih kerana sudi membeli anak2 serama, ayam dah terlalu byk serta masa saya yang agak terbatas..huhuhu... dalam jual beli ayam, saya tak janjikan apa2... kalo besar nanti ia tarik & selam, Alhamdulillah... kalo belunjur sampai sudah, saya tak boleh kata apa sbb semuanya adalah ketentuan dan  rezeki dari-Nya.
      Oh ya, video kat atas tu adalah anak b keluaran reban terbaru... campuran bapak pembaka wan n induk belunjur... huhuhu....dalam 2-3 ekor kluar jugak yg macam ni, yg lain ade lagi tidak di bawa keluar letak atas meja.. selama ni pun anak2 ayam tak bawak kluar pun dari reban, sekadar diberi makan... semalam rasa terbuka hati nak bawak keluar 2-3 ekor anak yg nampak cutting dalam reban.... Syukur Alhamdulillah,... mungkin 2-3 hari nanti saya akan hantar ke rumah Tolib Sri Bidong untuk dilatih serta diasuh secukupnya.... Insha Allah......

anak b legasi bapak merah wan sabri