Monday, May 13, 2013

Formula oh formula.......


      Assalamualaikum, saje letak induk ngn pembaka yg tidak sepertinya, macam ayam yang biasa dilihat petshop jer dek kerana bentuk tubuh yg teramatlah lain dari serama.... yg bapak ni macam dah jd ayam kapan, besar jugakla kerna ayam B... tapi kebanyakan ayam pembaka reban saya macam ni je la... banyak yang ayam B... kuat panjat induk n produktiviti pengeluaran anak2 serama yang ramai serta kuat antibodinya....
      Bapak ni sebenarnya merupakan pewaris terakhir yang jantan dari legasi awe panglimo, yang betina yang induk anak pure awe panglimo masih ada lagi dalam 6 ekor... semuanya sekadar dibuat pembaka... anak2 yang kluar dari induk2 ini banyak yang berwarna kuning dan merah.
    
 
Anak bapak n induk di atas.. Pemiliknya Ewan ST. dah berpindah pada waktu anak B. (Foto ehsan dari Ewan ST).
 
 
 
Adik beradik setelor dengan jantan remaja di  atas... 1 jantan 3 betina... yg betina semuanya dah sold out ke kedah... Alhamdulillah.
 
 
        coretan diatas hanyalah sebahagian dari cara yang saya gunakan, bapak B induk berlunjur.... lain breeder lain caranya... bagi saya yang penting, susur galur sesuatu bloodline amat perlu dalam proses pembiakan. kedua, kepentingan dalam mengenalpasti ciri2 yg diperlukan seperti contoh, warna kuning, ara atau warna yang lain serta perangai di meja.... sebenarnya banyak lagi kaedah yang boleh diguna, tapi rasanya cukup saya tuliskan untuk kali ini...hehehe,,, saya pon sedang belajar, kalo salah tolong perbetul... kalo nak bersembang atau berborak2 bolihla hantar msg dekat saya.. kalo saya tak sibuk saya akan jawap balik... tapi kalo telefon, takut saya tak berjawap... huhuhu... Apapun yang terakhir sekali, kita jangan lupa, setiap sesuatu itu adalah semuanya dari Allah jua... kita berusaha, rezeki dapat ayam cantik sertas selam semuanya adalah ketentuan dari-Nya.... Assalamualaikum..

1 comment:

  1. Slm..sya nak tanya, ada x anak daripada pembaka n induk di atas? klu ada, jual ko?

    ReplyDelete